Παράκαμψη της πλοήγησης

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ» | ΔΕΚΑ ΤρικάλωνΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ» | ΔΕΚΑ Τρικάλων

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ»

Πληροφορίες:
Δ/νση: Τέρμα Μυροφύλλου (συν. Αγ. Οικουμενείου – Σεισμόπληκτα), Τρίκαλα
Τηλέφωνα: 24310 75551
Υπεύθυνη: κα Παδιού Χριστίνα
Ώρες Λειτουργίας:Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-14:30

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ»

 • Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2003.
 • Φιλοξενεί 32 ηλικιωμένους ξεπερνώντας τους στόχους του.
 • Έτσι αποδεσμεύει τις αντίστοιχες 32 οικογένειες ( και ιδιαίτερα τις γυναίκες που ασχολούνται περισσότερο με την φροντίδα των ηλικιωμένων), επιτρέποντας τους να αναπτύξουν τις δραστηριότητες που έχουν ανάγκη ή επιθυμούν.
 • Προσφέρει καθημερινά «σπιτική φιλοξενία» σε ζεστό περιβάλλον, νοσηλευτική φροντίδα, ψυχοσυναισθηματική στήριξη και δημιουργική απασχόληση στους ηλικιωμένους.
 • Έχουν πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται για το μέλλον, εκδηλώσεις στο χώρο του Κ.Η.Φ.Η. με στόχο την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα:
Απευθύνεται σε ηλικιωμένους μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες – άνοια κ.λ.π.) των οποίων το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Το Κ.Η.Φ.Η αναπληρώνει αυτό το κενό με την παροχή οργανωμένης κοινωνικής φροντίδας, από ειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ημερήσιας ή και ολιγόωρης παραμονής.

Η δομή παρέχει:

 • Νοσηλευτική φροντίδα ( μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής των ηλικιωμένων, ενεσοθεραπεία, περιποίηση κατακλίσεων κ.τ.λ.)
 • Ψυχοσυναισθηματική στήριξη, δημιουργική απασχόληση σε ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον.
 • Ενημέρωση και αγωγή υγείας στα μέλη και τους συγγενείς τους για την καλύτερη κάλυψη και φροντίδα τους.

Ημερήσια απασχόληση ηλικιωμένων:
Στο ΚΗΦΗ εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοπνευματική ανάπτυξη. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού οι ηλικιωμένοι προσεγγίζονται μέσω της στοργής, του διαλόγου και της εμπιστοσύνης. Βάση του ημερήσιου προγράμματος απασχόλησης είναι η κοινωνικοποίηση και η ομαλή συναναστροφή των ηλικιωμένων μεταξύ τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ»

Κτιριακές εγκαταστάσεις:
Το Κ.Η.Φ.Η. είναι ισόγειο κτίριο συνολικού εμβαδού 335 τ.μ. και αποτελείται από 2 μεγάλες αίθουσες, 2 γραφεία, 1 χώρο υποδοχής, 1 κουζίνα και βοηθητικούς χώρους ( 2 τουαλέτες, 1 αποθηκευτικό χώρο και διαδρόμους).

Χώρος ανάπαυσης ηλικιωμένων

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.) « Η ΤΡΙΚΚΗ»

Συμμετοχή στο πρόγραμμα:
Τα εγγραφόμενα ηλικιωμένα άτομα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του Δήμου Τρικκαίων στον οποίο ανήκει το Κ.Η.Φ.Η, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση εγγραφής ηλικιωμένων ατόμων, που διαμένουν σε όμορους Δήμους ή περιοχές και εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις, ή με την εγγραφή τους εξυπηρετούνται ιδιαίτερα οξυμένες κοινωνικές ανάγκες των ατόμων του οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος που απασχολούνται με την φροντίδα των ατόμων αυτών.

Δεν εγγράφονται ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
Για την εγγραφή υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 • Αίτηση του ηλικιωμένου ή ατόμου του συγγενικού περιβάλλοντος που έχει αναλάβει τη φροντίδα του.
 • Γνωμάτευση γιατρού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ασφαλιστικού οργανισμού σχετικά με την κατάσταση υγείας του ηλικιωμένου.
 • Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους ή εκκαθαριστικό εφορίας του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση θα προσκομίζει βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ.

Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Για την επανεγγραφή απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Η επιλογή των φιλοξενουμένων γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΚΑ Τρικάλων μετά από εισήγηση του/της Υπευθύνου.

Απασχολεί:

 • Μία Νοσηλεύτρια ΤΕ (υπεύθυνη του κέντρου)
 • Δύο Κοινωνικούς Φροντιστές ΔΕ (επιμελητές υγείας και πρόνοιας)
 • Ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό ΥΕ

Επίσης για τις ανάγκες του Κ.Η.Φ.Η απασχολούνται και εξωτερικοί συνεργάτες. Παθολόγος για τις ανάγκες και τη συνταγογράφηση φαρμάκων των ηλικιωμένων, φυσιοθεραπευτής του Β’ ΚΑΠΗ που εξυπηρετεί τα μέλη της δομής που είναι εγγεγραμένα στο ΚΑΠΗ και τέλος ένας ιερέας που επισκέπτεται τη δομή εθελοντικά.

Ωφελούμενοι: 34 μέλη ενώ σε καθημερινή βάση εξυπηρετεί 20 ηλικιωμένους.